One of my favourite Christmas cookies / eines meiner Lieblings “Weihnachtsgutzis”
Ingredients
- 3 fresh egg white / frische Eiweisse
- 200g sugar (plus sugar for the work surface) / Zucker (sowie Zucker für die Arbeitsfläche)
- 1 1/2 Tablespoons Cinnamon / Esslöffel Zimt
- 1/2 Tablespoon Kirsch
- 350g ground almonds / gemahlene Mandeln
- 175g icing sugar / Puderzucker
- Dash Lenmon juice / Spritzer Zitronensaft
Instructions
1. Lightly beat two fresh egg whites in a bowl, then stir in 200g sugar. Add 1 1/2 tablepoon cinnamon, 1/2 tablespoon Kirsch and 350g ground almonds and mix well to form a dough.
2. In a small bowl mix a fresh egg white with 175g icing sugar and a dash of lemon juice to make a glaze.
3. Sprinkle the work surface and rolling pin with sugar and roll out the dough to a thickness of 1 cm. Cut out stars, place on a baking tray lined with baking paper and brush with the icing. Put out in the cold for 2-3 hours.
4. Bake in the middle of the oven at 240 degrees for four to five minutes and then cool on a rack (PS. the cookies are still a little soft when you take them out and harden as they cool).
1. Zwei frische Eiweisse in einer Schüssel leicht verklopfen, dann 200g Zucker darunter rühren. 1 1/2 EL Zimt, 1/2 EL Kirsch sowie 350g gemahlene Mandeln dazugeben und alles gut zu einem Teig zusammenfügen.
2. in einem Schüsselchen ein frisches Eiweiss mit 175g Puderzucker und einem Spritzer Zitronensaft zu einer Glasur verrühren.
3. Arbeitsfläche und Wallholz mit Zucker bestreuen und den Teig 1 cm dick auswallen. Sterne ausstechen, auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen und mit der Glasur bestreichen. 2-3 Stunden in die Kälte stellen.
4. In der Ofenmitte bei 240 Grad vier bis fünf Minuten backen und dann auf einem Gitter abkühlen (PS. die Guetzis sind beim Herausnehmen noch etwas weich und Härten beim Auskühlen)