A spring dish with little glimpses of summer / Ein Frühlingsgericht mit einem Hauch Sommer
Green asparagus with fried potatoes provençale
PrintIngredients
- 500g green asparagus / grüne Spargeln
- 600g small potatoes / kleine Kartoffeln
- 250g cherry tomatoes / Kirschtomaten
- 150g pitted black olives / entsteinte schwarze Olivem
- 2 red onions / rote Zwiebeln
- 1 sprig rosemary / Zweig Rosmarin
- Olive oil, salt, pepper, dried provencal herbs / Olivenöl, Salz, Pfeffer, provenzalische Kräuter
Instructions
German version below
1. Cut the potatoes into two mm wide slices. Heat plenty of olive oil in a high frying pan and fry the potato slices over a medium heat, turning occasionally, for about 15 minutes. Season with a teaspoon of salt.
2. cut fresh ends to the asparagus, cut in half depending of the to thickness and then cut into pieces about 5cm long. Halve the cherry tomatoes. Cut the onions into rings. Drain the olives in a sieve. Finely chop the rosemary leaves. Mix all together in a big bowl with two teaspoons of salt, ground peper, provencal herbs and a tablespoon of olive oil.
3. When the potatoes are cooked soft add the vegetable, mix well and fry, turning occasionally and add some olive oil, if necessary, for about 10 - 15 minutes until the asparagus is tender but still has bite.
1. Kartoffeln in zwei mm breite Scheiben schneiden. Reichlich Olivenöl in einem hohen Bräter erhitzen und dann die Kartoffelscheiben bei mittlerer Hitze unter gelegentlichem Wenden circa 15 Minuten braten. Mit 1 TL Salz würzen.
2. Spargelenden frisch anschneiden, je nach Dicke halbieren und dann in ca. 5cm lange Stücke schneiden. Kirschtomaten halbieren. Zwiebeln in Ringe schneiden. Oliven in einem Sieb abtropfen. Rosmarinblätter fein hacken. Alles zusammen mit einem Esslöffel Olivenöl in einer grossen Schüssel mischen und mit 2 TL Salz, gemahlenem Pfeffern und provenzalischen Kräutern würzen.
3. Wenn die Kartoffeln weich gekocht sind das Gemüse dazu geben, gut verrühren und unter gelegentlichem Wenden und evtl. der Zugabe von etwas Olivenöl nochmals circa 10-15 Minuten braten bis der Spargel weich ist aber noch Biss hat.